Efectul anticancerigen al extractului de ceai negru asupra liniei celulare a cancerelor umane

Koňariková K, Ježovičová M, Keresteš J, Gbelcová H, Ďuračková Z, Žitňanová I. SpringerPlus 2015 Mar 14;4:127. doi: 10.1186/s40064-015-0871-4. eCollection 2015. Rezumat

În cadrul acestui studiu a fost analizat efectul extractului natural de ceai negru Camellia sinensis (BTE) asupra liniei celulare a cancerului uman de colon HT-29, liniei celulare a cancerului uman la sân MCF-7, liniilor celulare ale cancerului uman alveolar A549 și liniilor celulare sănătoase NIH-3T3.

A fost identificat diapazonul concentrațiilor pentru efectul citostatic/antiproliferare prin folosirea metodei testului MMT și a testului Trypan blue, electroforeză-gel care este aplicată pentru determinarea formei morții celulare provocate cu ajutorul BTE și deteriorarea ADN-ului cu ajutorul testului cometă. Diferitele concentrații ale extractului (0.00078 – 5 μg/mL) au fost adăugate culturilor celulare și incubate timp de 216 ore. BTE a indicat un efect citotoxic asupra tuturor liniilor celulare ale cancerului, însă celulele HT-29 și MCF-7 au fost mai sensibile decât A549.

fig1
fig2

BTE nu a indicat niciun efect antiproliferant asupra celulelor sănătoase NIH-3T3 în concentrațiile testate. În cazul unei administrări individuale a BTE, nu a fost constatată moartea apoptocică a celulelor HT-29 și MCF-7 după 72 de ore de la incubație, însă în cazul unei administrări repetate de BTE (BTE a fost adăugat celulelor în fiecare zi) a fost constatată moartea apoptocică a celulelor HT-29 după 72 de ore de la incubație. BTE a provocat, de asemenea, ruperea lanțului ADN și deteriorarea oxidativă a ADN la celulele canceroase HT-29 și MCF-7.

Extractul de ceai negru

Extractul din Camellia sinensis (ceai negru) (BTE) a fost realizat de ing. Ján Keresteš (Molecule of Life Ltd., Senec, Slovakia). Extractul se topește în apă. Conține flavonoide active în proporție de minimum 96%, între altele și catehină (60-75%), leucoantocianizi (25-40%), cianidină și derivați flavonoizi generali de diol. Complexele de flavonoizi sunt prezente în forme mono și oligomere.

Studiul poate fi citit în întregime accesând link-ul:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4374083/

Prof. Dr. Kiss Lorant MD. Ph. D.

Medic Primar Chirurg Sef Clinica chirurgie 1 Sibiu

Cod: 395330

Textul de mai jos contine traducerea manuscrisului oferit de Prof. Dr. Kiss Lorant.

Evaluare medicala cu privire la Matuzalem, prin analiza unui pacient:

Bortan Horia in varsta de 50 de ani, pacient de sex masculin tratat de mai multi ani cu ciroza hepatica si diabet dependent de insulina. In cea ce priveste istoricul pacientului mentionez ca este tratat cu ciroza hepatica child B/C cauzata de consumul de alcool. Boala este complicata cu hipertensiune portala, hiperslevismus (Tk: 60-70.00, ascites, oesophagus varix ). Un aspect foarte important de amintit este ca pacientul are greutatea corporala intre 135- 140 kg, I se administreaza zilnic 70-80 unitati de insulina pentru a mentine nivelul glicemiei intre 140-180. Dupa administrarea a sase cutii de Matuzalem am constatat urmatoarele:

1. Nivelul glicemiei fara administrare de insulina ( de trei luni nu se administreaza insulina ) fluctueaza intre 108 – 124, verificarea s-a efectuat timp de 6 saptamini cu doua controale zilnice.

2. S-a pornit o diureza spontana in urma careia pacientul a pierdut 20 de kg din greutate, ascites abia este vizibil iar starea generala a pacientului este excelenta.

3. Modificarea nivelurilor DHC sugereaza ca in ficat au loc procese de regenerare celulara.

Concluzie: Eu cred ca merita sa studiem in continuare Matuzalem deoarece sunt sanse susceptibile de a avea un impact la nivel molecular prin recunoasterea erorii si corectia informatiilor false. Sintem curiosi sa aflam raspunsul la intrebarea ca acesta substanta in mod indirect indica faptul ca are efect atita timp cit exista activitate celulara reversibila?